Vill du synas här?
Vill du synas här?
lördag, 27 juni 2020 10:07

Hur kör du egentligen ? Utvalda

Skrivet av

Varje dag överös vi av nyhetsartiklar om vattenskoterförare som bryter mot sjölagen. För varje gång någon vill styla framför badande eller uteserveringar så kommer vi ett steg närmare ett förbud.

Få eller ingen blir imponerad över hur dessa stylingar går till. När det kommer 10-15 skotrar som släpper av på farten, och hälsar på sina medtrafikanter på sjön, det är då folk blir imponerade. Men det krävs att detta sker hela tiden varje dag.

Vi vill tro att våra medlemmar är skötsamma och att det är en liten klick personer som förstör för alla oss skötsamma.

Så vad kan vi skötsamma göra då för att hjälpa till?

Jo vi kan ha civilkurage att säga till de som förstör. Förklara för dem att det kommer bli ett totalförbud om de fortsätter.

Berätta om Guppa.se, berätta att det finns banor där man kan få testa hur fort man kan åka, att det finns utbildningar i sjösäkerhet man kan gå, och att det går bra att busåka till havs, så länge man inte stör fågelliv eller andra medtrafikanter.

Att införa ett förarbevis har visat sig helt tandlöst hos vårt grannland Danmark. Detta då kriminella inte tar förarbevis, eller att skotern lånas ut till dem som inte har. Det har också visat sig att de som tagit förarbeviset ändå fortsatt bryta mot sjölagen. Därför med fakta i hand vore det bra om vi står enade om att förarbevis inte är en lösning på det problemet vi har i Sverige. Vi tror ist på att använda de lagar som finns och lagföra de som bryter mot lagen. Ett sätt att underlätta för Polis och Kustbevakare är att alla båtar har en sifferkombination som gör att de går att identifieras, vi tycker också att redaransvaret skall utökas så att om du lånar ut din båt till en person och den personen bryter mot lagen så är det du som får ta straffet. Ett sådant tillägg i Sjölagens redaransvar för småbåtar med en sifferkombination skulle kunna vara lösningen på alla de problem vi har just nu med förare som inte kan sköta sig.

Skattefrågan kommer då upp på tapeten. Vårt förslag som vi lagt upp är att Guppa.se sköter registreringen för vattenskotrar, kanotförbundet för kanotister, seglarsällskapet för seglare osv. Registret skall vara sökbart på enskilt nummer av ordningsmakten, slagning i registret skall kunna spåras och något totalt utlämnande av registret till SKV kommer inte att ske. Tillsammans med Transportstyrelsens tekniker skulle vi kunna ha ett sådant system igång redan till årsskiftet.

Inget av detta hade behövts om vi från början hade skött körningen på ett korrekt sett. Nu är det frågan vilken inskränkning vi kan tänka oss. Siffror på maskinen eller ett totalförbud.

Tillsammans är vi starka och jag hoppas ni vill hjälpa oss få fram detta budskap.

Kör försiktigt och njut av denna fina sommar

 

/Jocke Ringvide VD Guppa.se

 

Logga in för att kunna kommentera
Logga in  \/ 
x
x
Registrera  \/ 
x

VÄLKOMMEN!

Guppa.se är mötesplatsen för oss i Sverige som åker vattenskoter och
jetski. Här hittar du:

  • Senaste nyheterna
  • Forum med samlad kunskap och erfarenheter
  • Bloggar
  • Tävlingskalender och resultat
  • Webbshop med noga utvalda produkter

Självklart är det gratis att bli medlem!

 

Bli medlem

HÄNDER I FORUMET

Senaste forumtrådarna

  • Inga inlägg att visa.

Vem är online?

Vi har 227 besökare och inga medlemmar online

TÄVLINGAR & EVENTS

« Juli 2024 »
Mån Tis Wed Tors Fri Lör Sön
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31